مقدمه
سیستم اطلاعات مکانی (GIS)، اولین بار در دهه 1960 میلادی (1370 شمسی) در کانادا و اکثر کشورهای پیشرفته، در بخش های دولتی و غیر دولتی برای مقاصد گوناگون استفاده شده است. در این دانشگاه به استناد نامه شماره 170509 وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تاریخ 1385/12/7 مبنی بر لزوم تشکیل هسته اصلی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور، شورای سیاست گذاری GIS شکل گرفت که بتواند محور یکپارچه سازی فعالیت های انجام شده از سال 1383 به بعد در دانشگاه باشد. GIS در حال حاضر از مقبولیت فراگیری برخوردار شده که از جهات مختلف در حال پیشرفت و تکامل است. پیدایش و اجرای GIS به عرصه زندگی بشر و مؤسسات و مراکز علمی و اجرائی دولتی و غیر دولتی بر ضرب آهنگ فعالیت های آن ها توسعه و دقتی ویژه بخشیده است. برای تحقق چنین هدف کلان و ارزشمندی در خصوص نهادینه کردن کاربرد GIS، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان فارس نیاز به تشکیل "شورای سیاست گذاری GIS دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی فارس" را ضروری دانسته است که در این اساسنامه بعد از این به عنوان "شورا" گفته می شود.
این شورا، جهت شفاف سازی فعالیت های معاونت ها و واحدهای تابعه دانشگاه به منظور ساماندهی، آماده سازی زیر ساخت های لازم سیاست گذاری، برنامه ریزی و هماهنگی بین دستگاه های اجرایی و سازمان های تولیدکننده داده های مکانی و تحلیل نیازمندی ها، ظرفیت سازی و بهره برداری شایسته از تمام ظرفیت های فنی، علمی و نیروی انسانی و با توجه به ماموریت سازمانی در خصوص ایجاد و به کارگیری سیستم اطلاعات مکانی (GIS) و اشاعه فرهنگ GIS در استان، با اهداف و وظایف مشخص در سال 1389 تأسیس گردید.
تعریف GIS
سیستم اطلاعات مکانی، GIS مجموعه سازمان یافته سخت افزاری و نرم افزاری، داده های مکانی و افراد متخصصی است که به منظور جمع آوری، مدیریت، تحلیل و پردازش و نمایش کلیه اشکال اطلاعات جغرافیایی طراحی و ایجاد شده است. این سیستم توان بررسی روند تغییرات (Trend) با مکان و زمان و ذخیره اطلاعات رقومی، سهولت دسترسی، امکان تبادل اطلاعات، توانایی تبدیل داده ها را دارا می باشد.
هدف کلی
سیاست گذاری و برنامه ریزی در جهت ایجاد سیستم یکپارچه مدیریت و تصمیم گیری بر اساس اطلاعات مکانی، به منظور بهبود و ارتقاء مدیریت اطلاعات سلامت با استانداردهای بین المللی و ارتقاء سلامت جامعه در استان فارس
اهداف میانی
- تعیین سیاست ها و تدوین برنامه ها، راهبردها و آیین نامه های مورد نیاز بکارگیری سیستم اطلاعات مکانی جامع دانشگاه در تمامی سطوح کاربران که دارای فعالیت های مکان – محور بطور کارا و موثر از گسترش هماهنگ داده ها، خدمات، فناوری ها و سامانه های اطلاعات مکانی و توصیفی و مدل مفهومی با هدف ارتقاء سلامت در قالب توسعه پایدار
- تعیین ساختار هسته کارشناسی و اجرایی GIS دانشگاه
- ایجاد فرهنگ سازمانی برای بکارگیری سیستم GIS در واحدهای تابعه دانشگاه
- بررسی و تصویب سطوح دسترسی به سیستم GIS به تفکیک سطوح شغلی در واحدهای تابعه دانشگاه
- تعیین اولویت اجرای طرح ها و پروژه های GIS دانشگاه با توجه به نیازسنجی های دوره ای معاونت ها و واحدهای تابعه
- تدوین سیاست های توسعه و ارتقاء سیستم در مکان ها و زمان های مختلف
- تدوین سیاست ها و آیین نامه های مرتبط با برقراری ارتباطات و تبادل اطلاعات برون سازمانی
- اتخاذ تصمیمات راهبردی در بهینه سازی سرمایه گذاری ها و برنامه ریزی ها با کمک GIS و پیشنهاد آن ها
- تعیین چشم اندازهای آتی GIS دانشگاه در قالب برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت منطبق با منشور و هرم سلامت
- بهره گیری از مشاورین تخصصی
- تدوین سیاست های منطقه ای GIS جهت آمادگی و مقابله با بحران ها
اعضای شورای سیاست گذاری GIS:
- رئیس شورا: معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه
- دبیر شورا: مدیر آمار و فناوری اطلاعات
- نماینده معاونت توسعه مدیریت و منابع
- نماینده معاونت دارو و غذا
- نماینده معاونت بهداشتی
- نماینده معاونت درمان
- نماینده معاونت تحقیقات و فناوری
- نماینده معاونت دانشجویی و فرهنگی
- نماینده معاونت آموزشی
- نماینده شورای برنامه ریزی
- مسئول واحد GIS
- رئیس اداره آمار